Sposób przygotowania:
Calzone
Ciasto: W 1/3 szklanki wody rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę przesiać, partiami dolewać drożdże, wyrobić ciasto, posolić. W trakcie wyrabiania dodać oliwę i wodę (jeżeli ciasto nie będzie zbyt "tęgie"). Wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.Farsz: Pieczarki umyć obrać i pokroić drobno. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pieczarki i smażyć aż się przyrumienią i zmiękną. Przełożyć do naczynia. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano. Aż mięso będzie miękkie. Paprykę podsmażyć. I przełożyć wszystko do miski dodać czosnek i papryczkę chilli pokroją w drobiutką kostkę. Przyprawić.Ciasto podzielić na części. Rozwałkować na okrągły placek. Na jednej połowię placka posmarować najpierw sos na sos kłaść farsz drugą połową przykryć farsz i brzegi mocno docisnąć. Koniec dwa razy zawinąć i docisnąć robiąc ładny wzór. Posmarować z wierzchu masłem i piec w temperaturze 200 stopni aż się zrumieni. Około 20 minut. Można również na farsz posypać ser ale jak kto woli.Smacznego