goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Calzone 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Calzone jest dość trudne w przygotowaniu. Wg mojego męża jest lepsze niż pizza, polecam.

Calzone 3

Składniki:

Calzone 3

 

  • ciasto drożdżowe 40 dag
  • mieszanka włoskich warzyw 30 dag
  • szynka gotowana 15 dag
  • ser żółty 10 dag
  • śmietana 30 %
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Calzone 3
Ciasto rozwałkowujemy na placek, przekładamy je na blaszkę. Warzywa dusimy na odrobinie oliwy by były miękkie. Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Studzimy. Dodajemy do nich połowę sera żółtego startego na tarce. Mieszamy. Na połowę ciasta przekładamy farsz. Białkiem smarujemy brzeg ciasta i przykrywamy wolnym brzegiem farsz by powstał "pieróg". Żółtko mieszamy ze śmietaną i smarujemy nią pieroga:) Wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym. Pieczemy 30 minut w 220 stopniach.