OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Calzone z mięsem mielonym, kukurydzą i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny zamiennik tradycyjnej pizzy w postaci faszerowanego piróga pizzowego. Wspaniałe nadzienie , chrupiące ciasto to doskonały pomysł na obiad.

Calzone z mięsem mielonym, kukurydzą i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone z mięsem mielonym, kukurydzą i ryżem

 

  • Farsz
  • 0,5kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • majeranek, zioła prowansalskie, słodka czerwona papryka
  • sól
  • 1 cebula
  • 7 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 5 łyżek ketchupu
  • 100g ryżu
  • 400 ml bulionu pieczeniowego ciemnego (pół kostki zalewam wrzątkiem)

 

 

  • Ciasto:
  • 300g mąki
  • 3łyżki oleju
  • 200ml dość ciepłej wody
  • 40g drożdzy
  • 1 łyżeczka soli

 

  • ketchup
  • 6plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:

Calzone z mięsem mielonym, kukurydzą i ryżem
FARSZ Mięso przygotować wcześniej, doprawić podanymi przyprawami, posolić . Cebulę pokroić w półplastry i podsmażyć na oleju na szklisto. Dodać mięso. Smażyć do momentu odparowania wody. Wsypać kukurydzę. Smażyć jeszcze chwilkę i odstawić do ostudzenia. W między czasie bulion zagotować i wsypać ryż. Gotować ok. 10min tak by bulion został wchłonięty a ryż nie był sypki, lecz 'mokry' (takie delikatne błotko :))). Dodać do mięsa tak przygotowany ryż oraz ketchup. Dokładnie wymieszać. CIASTO Mąkę przesiać do miski, dodać sól i olej. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i powstały rozczyn wlać do miski z mąką. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką a następnie wyrobić ręką. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 40min. PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do 230*C. Ciato podzielić na 6 równych części . Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i rozwałkować na dość cienkie koła. z racji , iż ciasto się klei , sypać deskę mąką co jakiś czas. Rozwałkowane ciasto posmarować ketchupem do połowy,na tym kłaść plasterek sera i nakładać farsz (brzegi zostawić suche do sklejenia). Przykryć drugą częścią i skleić ciasto na brzegach. Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Przygotowane calzone kładziemy na wyłożonej sreberkiem kratce z piekarnika i wkładamy na nagrzanego piekarnika na ok.20min
Calzone z mięsem mielonym, kukurydzą i ryżem
z tej porcji można przygotować 6dużych calzone
Calzone z mięsem mielonym, kukurydzą i ryżem
tak przygotowujemy porcje ciasta do sklejenia
Calzone z mięsem mielonym, kukurydzą i ryżem
tak wygląda farsz do nadziewania calzone
Calzone z mięsem mielonym, kukurydzą i ryżem
i maMY 6 calzone przygotowanych do pieczenia