Sposób przygotowania:
Calzone z mięsem mielonym, kukurydzą i ryżem
FARSZ Mięso przygotować wcześniej, doprawić podanymi przyprawami, posolić . Cebulę pokroić w półplastry i podsmażyć na oleju na szklisto. Dodać mięso. Smażyć do momentu odparowania wody. Wsypać kukurydzę. Smażyć jeszcze chwilkę i odstawić do ostudzenia. W między czasie bulion zagotować i wsypać ryż. Gotować ok. 10min tak by bulion został wchłonięty a ryż nie był sypki, lecz 'mokry' (takie delikatne błotko :))). Dodać do mięsa tak przygotowany ryż oraz ketchup. Dokładnie wymieszać. CIASTO Mąkę przesiać do miski, dodać sól i olej. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i powstały rozczyn wlać do miski z mąką. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką a następnie wyrobić ręką. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 40min. PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do 230*C. Ciato podzielić na 6 równych części . Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i rozwałkować na dość cienkie koła. z racji , iż ciasto się klei , sypać deskę mąką co jakiś czas. Rozwałkowane ciasto posmarować ketchupem do połowy,na tym kłaść plasterek sera i nakładać farsz (brzegi zostawić suche do sklejenia). Przykryć drugą częścią i skleić ciasto na brzegach. Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Przygotowane calzone kładziemy na wyłożonej sreberkiem kratce z piekarnika i wkładamy na nagrzanego piekarnika na ok.20min