Sposób przygotowania:
Pizza Calzone
Przygotowanie ciasta: W małej miseczce należy połączyć drożdże z cukrem, następnie dodać oliwę i dosypywać mąki aż rozczyn osiągnie konsystencję gęstej śmietany. (gdyby rozczyn był za gęsty należy dolać wody). Następnie należy odstawić go do wyrośnięciaGdy rozczyn osiągnie odpowiedni stan przelewamy go do dużej miski, po czym dolewamy wodę i dodajemy mąkę w proporcjach pozwalających na uzyskanie pożądanej konsystencji. Ciasto można doprawić pieprzem czosnkowym lub odrobiną gałki muszkatołowej.Gotową kulę ciasta należy ugnieść około 300 razy i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie odpowiednio pulchne i miękkie rozwałkowujemy je na okrągłej blaszce i pozostawiamy na jeszcze moment.Tymczasem w osobnej misce doprawiamy przecier pomidorowy - w kartoniku jest on niedoprawiony, należy więc pamiętać o soli, pieprzu i bazylii. Dobre efekty daje rozsmarowywanie go za pomocą chochelki, zataczając coraz większe koła od środka pizzy. Wszystkie składniki należy umyć i pokroić w drobną kostkę, mozarellę zaś w cienkie plastry. Najlepiej układać je na połowie placka w warstwy: mozarella- ser tarty - pieczarki - szynka -papryka-cebulka - czosnek - przyprawy - mozarella, powtarzając je aż do wykończenia składników. Można pokusić się o dodanie ulubionego sosu do każdej warstwy - np czosnkowego lub pikantnego, bądź wariacje ze składnikami. Należy jednak pamiętać by ilość składników dostosować do średnicy pizzy, jak i zostawić marginesy - gdy ukończymy nadziewanie składamy pizzę na pół i dokładnie zlepiamy brzegi, które można ponacinać dla ozdoby. Wierzch powstałego pieroga posypujemy pieprzem - nie trzeba smarować go olejem gdyż zawartość oliwy w cieście daje gwarancję iż ładnie się zrumieni. Gotowe calzone wkładamy do rozgrzanego piecyka - ja swojego pierożka piekłam w temperaturze 250 stopni przez 20 minut aczkolwiek zalecam sprawdzanie osobiście jak bardzo ciasto jest zrumienione i nakłuwanie go by sprawdzić czy farsz jest ciepły. Życzę smacznego : )