Sposób przygotowania:
Calzone ze skwarkami z boczku i serami
Sporządzić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody oraz odstawić na kwadrans. Następnie do większej misy przesiać mąkę, wlać zaczyn, oliwę z oliwek i dodać dwie łyżeczki soli. Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę. Nakryć czystą ściereczką i odstawić na kuchenkę do wyrośnięcia na ponad godzinę. W tym czasie pokroić i obsmażyć boczek na chrupko z różnych stron na jednej łyżce oleju. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk. Sery z osobna zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, oprócz parmezanu, którego zetrzeć na drobnych. Zioła rozetrzeć na talerzyk w dłoniach. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować pastą paprykową ostrą lub łagodną, a potem nałożyć boczek i zasypać serami lub nawet wymieszać całość z ziołami. Ciasto zlepić mocno w pieróg i posmarować rozbełtanym białkiem na pędzelku po wierzchu. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natrzeć lekko olejem i ułożyć pieróg. Wstawić dopiero wtedy, gdy kontrolka nagrzewania zgaśnie-to zna.że można wstawić blachę z ciastem. Piec ok. 30 min.,pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na talerze i jeść.
kugelchen
Alex_M
marietta