marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Calzone ze skwarkami z boczku i serami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pizzę można piec i podawać okrągłą lub w kształcie pieroga lub rożków,a także dosmaczać na różne sposoby,np. ziołami, pastami itp.Smak jest niesamowity.

Calzone ze skwarkami z boczku i serami

Składniki:

Calzone ze skwarkami z boczku i serami

 

  • 200-250 g.mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży babuni,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 15 dag. sera cheddara,
  • 10 dag. parmezanu startego,
  • 15 dag. ementalera z dziurami,
  • 25 dag. boczku,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,np.bazylia, szałwia,oregano,
  • 2-3 łyżki pasty paprykowej węgierskiej do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

Calzone ze skwarkami z boczku i serami
Sporządzić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody oraz odstawić na kwadrans. Następnie do większej misy przesiać mąkę, wlać zaczyn, oliwę z oliwek i dodać dwie łyżeczki soli. Wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę. Nakryć czystą ściereczką i odstawić na kuchenkę do wyrośnięcia na ponad godzinę. W tym czasie pokroić i obsmażyć boczek na chrupko z różnych stron na jednej łyżce oleju. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk. Sery z osobna zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, oprócz parmezanu, którego zetrzeć na drobnych. Zioła rozetrzeć na talerzyk w dłoniach. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować pastą paprykową ostrą lub łagodną, a potem nałożyć boczek i zasypać serami lub nawet wymieszać całość z ziołami. Ciasto zlepić mocno w pieróg i posmarować rozbełtanym białkiem na pędzelku po wierzchu. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natrzeć lekko olejem i ułożyć pieróg. Wstawić dopiero wtedy, gdy kontrolka nagrzewania zgaśnie-to zna.że można wstawić blachę z ciastem. Piec ok. 30 min.,pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na talerze i jeść.