MagicCookingTime

MagicCookingTime

Szef Kuchni
[Przepisów: 9]

Calzone - włoska pizza pieróg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Calzone - pizza pieróg. Popularna potrawa włoska. Pizza zawijana na kształt pieroga, ze wszystkimi smakami ukrytymi wewnątrz ciasta.

Calzone - włoska pizza pieróg

Składniki:

Calzone - włoska pizza pieróg

 

  • 1/2 paczuszki drożdży
  • woda
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 40 dag szynki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 papryki
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • oregano
  • przyprawa do pizzy
  • 75 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 40 - 50 dag sera żółtego
  • ketchup
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Calzone - włoska pizza pieróg
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody razem z łyżeczką cukru. Mąkę, jajko, olej i sól mieszamy dodając roztwór drożdży. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki. Szynkę, paprykę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, kukurydzę odsączamy. Koncentrat pomidorowy, ketchup, olej, posiekany czosnek, oregano i przyprawę do pizzy mieszamy ze sobą. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Smarujemy sosem i wykładamy po truchę każdego ze składników. Następnie całość zawijamy, tak by przypominała pieróg i umieszczamy w piekarniku na ok 20-30 min.