mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Camembert z cebulką,gruszkami,borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne oryginalne i zarazem eleganckie danie, jakim jest Camembert z prażoną cebulką, karmelizowanymi gruszkami i borówkami:)

Camembert z cebulką,gruszkami,borówkami

Składniki:

Camembert z cebulką,gruszkami,borówkami

 

  • 2 opak. sera Camembert President naturalny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • mąka i bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • kilka małych cebulek
  • 2 łyżki masła
  • 4 twarde ale dojrzałe gruszki (obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cząstki o grubości 1 cm)
  • 200 g borówek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Camembert z cebulką,gruszkami,borówkami
PANIEROWANE TRÓJKĄCIKI CAMEMBERTU: Schłodzony ser pokroić na osiem trójkącików. Następnie panierować w mące, jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i mlekiem, potem obtoczyć w bułce tartej i odstawić do schłodzenia. Ser usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. PRAŻONA CEBULKA: Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, oprószyć mąką i usmażyć na oleju do chrupkości. Usmażoną wyłożyć na ręcznik papierowy. KARMELIZOWANE GRUSZKI: Na patelni rozgrzać masło, włożyć plastry gruszek i posypać łyżką cukru. Dusić 7-8 minut, aż owoce będą miękkie i ładnie przyrumienione. BORÓWKI: Umyte borówki zagotować z pozostałym cukrem (1 łyżką), jeśli surowe – podlać je wodą ok. 3 łyżki. Gotowe schłodzić. Smażone trójkąciki z sera camembert poda­wać na ciepło ze schłodzonymi bo­rówkami i/lub karmelizowanymi gruszkami oraz krążkami cebuli.