Sposób przygotowania:
Cannalloni z jarmużem
Jarmuż wypłukać, odciąć twarde ogonki, pokroić i zblanszować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek wycisnąć. Zeszklić na 2 łyżkach masła klarowanego. Dodać jarmuż i dusić około 5 minut. Ostudzić. Dodać ser feta, posolić i popieprzyć. Wymieszać.
Kolejno nadziać każda rurkę nadzieniem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos. Roztopić 2 łyżki masła. Dodać mąkę, mieszając podsmażyć aż składniki połączą się i mąka nie będzie wyglądała na surową. Powoli wlać podgrzane mleko. Przyprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować. Polać rurki przygotowanym sosem. Oregano wypłukać i drobno pokroić. Posypać po wierzchu rurek. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Kolejno nadziać każda rurkę nadzieniem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos. Roztopić 2 łyżki masła. Dodać mąkę, mieszając podsmażyć aż składniki połączą się i mąka nie będzie wyglądała na surową. Powoli wlać podgrzane mleko. Przyprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować. Polać rurki przygotowanym sosem. Oregano wypłukać i drobno pokroić. Posypać po wierzchu rurek. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut w 180 stopniach.