Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Cannalloni z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie lubię jak się coś marnuje, a mam do wykorzystania jarmuż. Postawiłam na nadziewane rurki z jarmużem i serem feta.

Cannalloni z jarmużem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cannalloni z jarmużem

Farsz

Sos

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sol i pieprz
  • do posypania - 1 łyżka posiekanego oregano

Sposób przygotowania:

Cannalloni z jarmużem
Jarmuż wypłukać, odciąć twarde ogonki, pokroić i zblanszować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek wycisnąć. Zeszklić na 2 łyżkach masła klarowanego. Dodać jarmuż i dusić około 5 minut. Ostudzić. Dodać ser feta, posolić i popieprzyć. Wymieszać.

Kolejno nadziać każda rurkę nadzieniem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Przygotować sos. Roztopić 2 łyżki masła. Dodać mąkę, mieszając podsmażyć aż składniki połączą się i mąka nie będzie wyglądała na surową. Powoli wlać podgrzane mleko. Przyprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować. Polać rurki przygotowanym sosem. Oregano wypłukać i drobno pokroić. Posypać po wierzchu rurek. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Cannalloni z jarmużem
Jarmuż wypłukany, pokrojony i zblanszowany
Cannalloni z jarmużem
Przygotowane nadzienie do wypełnienia rurek
Cannalloni z jarmużem
Napełnione rurki ulożone w naczyniu żaroodpornym
Cannalloni z jarmużem
Cannelloni przygotowane do zapieczenia w piekarniku
Cannalloni z jarmużem
Zapieczone cannelloni gotowe na obiad