Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Cannelloni 1

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i pory, mieszać przez 4 minuty lub aż por będzie miękki. Dodać paprykę...

Cannelloni 1

Składniki:

Cannelloni 1

 

  • 12 tubek cannelloni ( nie trzeba uprzedni gotować)
  • 250g sera mozarella (zetrzeć na tarce)

 

  • Nadzienie:
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 pory (pokrojone w drobne plasterki)
  • 1 czerwona papryka (drobno pokrojona)
  • 500g szpinaku (drobno posiekanego może być zmrożony)
  • 200g sera żółtego (zetrzeć na tarce)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżeczki papryki w proszku

 

  • Sos pomidorowy:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula (drobno pokrojona)
  • 440g pure z pomidorów (lub pomidory w puszce)
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Cannelloni 1
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i pory, mieszać przez 4 minuty lub aż por będzie miękki. Dodać paprykę i szpinak, mieszać aż szpinak połączy się z resztą składników. Przesypać tak przygotowane warzywa do dużej miski, dodać ser, kukurydzę oraz paprykę w proszku i dobrze wymieszać.

Nadziewać tubki cannelloni łyżeczką i układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu, uprzednio wysmarowanym oliwą. Odstawić na chwilę.

Sos pomidorowy:

Rozgrzać oliwę i wrzuć na nią cebule, smażyć mieszając dopóki cebula nie będzie miękka. Dodać puree pomidorowe oraz wino i mieszając pogotować na lekkim ogniu przez ok 5 minut. Polać sosem pomidorowym cannelloni, posypać serem mozarella, i piec w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 45 minut, aż ser przyrumieni się.