Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Cannelloni wegetariańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne nadziane rury w sosie pomidorowym :)

Cannelloni wegetariańskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni wegetariańskie

 

  • 10 szt makaronu cannelloni

 

  • Sos pomidorowy:
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka kropel Tabasco

 

  • Farsz:
  • 400 g pieczarek
  • 1 kulka mozzarelli light
  • 100 g ulubionego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • świeży koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego

Sposób przygotowania:

Cannelloni wegetariańskie
Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy 2-3 minuty. Układamy na talerzu każdą osobno, aby się nie posklejały. Sos: W rondelku podgrzewamy pomidory, doprawiamy do smaku i gotujemy, aż sos zgęstnieje - blendujemy. Farsz: Do rozgrzanego woka wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy, aż cała woda odparuje - odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec dodajemy posiekane zioła i połowę sera startego na tarce o grubych oczkach, mieszamy i nadziewamy podgotowany makaron. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu, układamy nadziany makaron, polewamy resztą sosu, posypujemy startym serem i ewentualnie przyprawami (suszona bazylia i ostra papryka). Piec w 180 stopniach C około 15 - 20 minut. Smacznego :)
Cannelloni wegetariańskie
Farsz składa się z podsmażonej cebulki pieczarek ziół i sera
Cannelloni wegetariańskie
Podgotowany makaron nadziewamy farszem i układamy w sosie
Cannelloni wegetariańskie
Następnie nadziany makaron zalewamy sosem i posypujemy serem
Cannelloni wegetariańskie
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy