sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Cannelloni z bakłażanem i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zapiekanka podana w nieco inny sposób. Zachwyca smakiem i intryguje formą. Przygotowanie jej jest wbrew pozorom bardzo proste.

Cannelloni z bakłażanem i mięsem

Składniki:

Cannelloni z bakłażanem i mięsem

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni z bakłażanem i mięsem
Zaczynamy od pokrojenia bakłażanu w kostkę. Zalewamy go wodą z solą aby uniknąć posmaku goryczki. Zostawiamy na kilkanaście minut. Mięso podsmażamy na oleju lub smalcu. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę oraz dokładnie opłukanego bakłażana. Całość mieszamy i łączymy z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dodajemy do całości. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny oraz posiekaną bazylią i natką pietruszki. W gęsiarce lub innym wysokim naczyniu żaroodpornym ustawiamy pionowo makaron. Napełniamy go sosem, powinien być dość rzadki, aby makaron "naciągnął" odpowiednią ilość wody. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 30 -40 minut i 180 stopni. Po tym czasie układamy na wierzchu plastry sera i zapiekamy jeszcze około 5 minut.