lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Cannelloni z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cannelloni – włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym,sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem.

Cannelloni z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni z mięsem

 

  • Cannelloni Arrighi 1 opakowanie

 

  • mięso wieprzowe ( karkówka zmielona 500 gram )

 

  • jajo

 

 

  • sól prowansalska do smaku

 

 

  • Sos beszamelowy:

 

 

  • maka 50 gram

 

 

  • sól prowansalska 1 szczypta

 

  • gałka muszkatowa 1 szczypta

 

  • Pasta pomidorowa :

 

 

  • papryka czerwona mielona 1 łyżeczka

 

  • przecier pomidorowy 4 łyżki

 

 

  • parmezan starty 150 gram po upieczeniu

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Mielimy karkówkę dodajemy sól ,pieprz, jajo i 2 łyżki bułki tartej Całość mieszamy i nadziewamy makaron. W szklanym naczyniu układamy piętrowo rurki z mięsem. Przygotowujemy sos: Do garnuszka wkładamy pomidory zblebderowane dodajemy sól pieprz i gotujemy . Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek sprasowany -powstaje pasta pomidorowa Sos beszamelowy: Rozpuszczamy na patelni margarynę , dodajemy make i mieszamy . Zalewamy mlekiem nadal mieszając , doprawiamy sola gałką muszkatową i pieprzem . Dodajemy pastę pomidorową i mieszamy razem . Powstaje całkiem smaczny sos . Przygotowanym sosem zalewamy makaron tak by zakryło wszystko. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach , makaron dojdzie w tym czasie . Po zapieczeniu wyjmujemy i posypujemy startym parmezanem który nam się rozpuści . Podajemy zarz po upieczeniu .
Cannelloni z mięsem
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Mielimy karkówkę dodajemy sól ,pieprz, jajo i 2 łyżki bułki tartej Całość mieszamy i nadziewamy makaron.
Cannelloni z mięsem
W szklanym naczyniu układamy piętrowo rurki z mięsem.
Cannelloni z mięsem
Rozpuszczamy na patelni margarynę , dodajemy make i mieszamy . Zalewamy mlekiem nadal mieszając , doprawiamy sola gałką muszkatową i pieprzem . Dodajemy pastę pomidorową i mieszamy razem .
Cannelloni z mięsem
Przygotowanym sosem zalewamy makaron tak by zakryło wszystko. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach , makaron dojdzie w tym czasie .