luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Cannelloni z miesem mielonym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cannelloni wspaniale nadaje sie na obiad czy jak w moim wypadku na ciepla kolacje.

Cannelloni z miesem mielonym

Składniki:

Cannelloni z miesem mielonym

 

  • 1 paczka makaronu cannellone
  • 500 gram miesa mielonego wieprzowego
  • 1/2 kapusty chinskiej ok.300 gram
  • 2 srednie cebule
  • 2 szklanki mleka
  • 100 ml. slodkiej smietany
  • 1 pelna lyzka maki pszennej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 lyzki bulki tartej
  • 1 jajko
  • sol
  • vegeta
  • maggi
  • pieprz
  • czosnek w proszku
  • galka muszkatalowa

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni z miesem mielonym
Cebule obrac, pokroic w kostke i usmazyc na zloty kolor. Nastepnie dodac do niej mieso mielone, rozbic je na male kawaleczki, posolic i popieprzyc. Smazyc ok.10 min. nastepnie zalac 1/2 szklanki goracej wody z dodatkiem 1/2 lyzeczki vegety, odrobina maggi i dusic po przykryciem nastepne 10 min. Kapuste poszatkowac, oplukac, odcedzic z wody i dodac do miesa, dusic nastepne 5 min. Odstawic do ostudzenia. W tym czasie przygotowac sos. Do rondelka wlac 1 1/2 szklanki mleka, smietane. Zagotowac i zagescic maka wymieszana w 1/2 szklance mleka. Doprawic do smaku vegeta, czosnkiem w proszku i galka muszkatalowa. Do miesa dodac 3 lyzki bulki tartej i 1 jajko, wymieszac. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Napelniac makaron miesem i wylozyc nim forme zaroodporna, zalac przygotowanym sosem. Piec 30 min. Nastepnie dodac pokrojona w plasterki mozzarelle i zapiekac nastepne 10 min.