VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Cannelloni z pomidorowym beszamelem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Uwielbiam smak pomidorów. A makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny.

Cannelloni z pomidorowym beszamelem

Składniki:

Cannelloni z pomidorowym beszamelem

 

  • 12 rurek makaronu cannelloni
  • 3 cebule
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki)
  • Kilka pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g żółtego sera
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli
  • Masło do formy
  • Pomidorowy beszamel:
  • 200 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki (kopiasta)
  • Ok. 1,5 szklanki mleka
  • Przyprawy: Sól, Pieprz, Lubczyk, Gałka muszkatołowa
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cannelloni z pomidorowym beszamelem
Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć na wierzch zapiekanki.

Pomidorowy beszamel:

W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Delikatnie wlewamy mleko (nadal energicznie mieszamy). Zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy (do momentu, aż sos stanie się gęstszy i zyska konsystencję śmietany). Wlewamy krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i gałką muszkatołową. Ciepłym sosem zalewamy rurki.

Naczynie szczelnie przykrywamy i zapiekamy w 190*C przez 25-30 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, rurki posypujemy żółtym serem i zapiekamy do zarumienienia się wierzchu.

Dekorujemy natka pietruszki.