Sposób przygotowania:
Cannelloni ze szpinakiem i mięsemETAP 1:
Cebulę i czosnek obrać posiekać , zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso, dusić aż będzie usmażone, doprawić w trakcie solą i pieprzem,
ETAP 2:
dodać liście świeżego szpinaku, dusić do odparowania wody, zestawić z kuchenki,
ETAP 3:
do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać.
ETAP 4:
Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni.
W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni.
ETAP 5:
Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie.
Posypujemy startym cheddarem.
Naczynie przykrywamy szklaną pokrywą lub folią aluminiową zapiekamy około 30 minut w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pokrywę zdjąć i lekko zrumienić.
Przed podaniem można obłożyć plasterkami świeżej chili. Danie zyska na pikantności.
Smacznego!