Sposób przygotowania:
Cappuccino-kremowe ciasto
Żółtka rozdzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę stopniowo dodając cukier dalej ubijając. Do ubitych białek dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na średnią blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem I
Kawę cappuccino zalać ¼ szklanki wrzątku i wystudzić.
Ugotować budyń z mleka, cukru, żółtek; dodać kawę zaparzoną i wystudzić. Ponieważ budyń jest bardzo gęsty aby mieć pewność, że nie ma w nim grudek należy go przetrzeć przez sitko gdy jest gorący.
Margarynę utrzeć na puszystą masę i powoli dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Można 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej (ja nie dodawałam).
Krem II
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
Biszkopt zdejmujemy z blaszki, odwracamy do góry nogami , zdejmujemy papier i nasączamy ponczem. Na biszkopt wykładamy krem cappuccino i wyrównujemy powierzchnię, na kremie kładziemy bitą śmietanę i wyrównujemy. Dekoracyjnie tartą czekoladę posypujemy wierzch ciasta.
SMACZNEGO!
Krem I
Kawę cappuccino zalać ¼ szklanki wrzątku i wystudzić.
Ugotować budyń z mleka, cukru, żółtek; dodać kawę zaparzoną i wystudzić. Ponieważ budyń jest bardzo gęsty aby mieć pewność, że nie ma w nim grudek należy go przetrzeć przez sitko gdy jest gorący.
Margarynę utrzeć na puszystą masę i powoli dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Można 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej (ja nie dodawałam).
Krem II
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
Biszkopt zdejmujemy z blaszki, odwracamy do góry nogami , zdejmujemy papier i nasączamy ponczem. Na biszkopt wykładamy krem cappuccino i wyrównujemy powierzchnię, na kremie kładziemy bitą śmietanę i wyrównujemy. Dekoracyjnie tartą czekoladę posypujemy wierzch ciasta.
SMACZNEGO!
edytaha
bajtek