beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Cappuccinowe trójkąciki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cappuccinowe trójkąciki . . .

Cappuccinowe trójkąciki

Składniki:

Cappuccinowe trójkąciki

 

  • biszkopt

 

  • jajka 4 sztuki
  • cukier 3/4 szklanki
  • woda 2 łyżki
  • mąka 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • krem

 

  • budyń śmietankowy 3 opakowania
  • mleko 1 litr
  • śmietana kremówka 2 opakowania (po 330 ml)
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • kawa cappuccino 8 łyżek
  • żelatyna 5 łyżeczek
  • cukier waniliowy 1 opakowanie

 

  • poncz

 

  • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • wrząca woda 1 szklanka

 

  • dodatkowo

 

  • czekolada deserowa 1 tabliczka
  • margaryna 1 kostka
  • dżem wiśniowy 1 słoik

 

Sposób przygotowania:

Cappuccinowe trójkąciki
Z jajek, cukru, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia upiekłam biszkopt . Po czym go wystudziłam.  Z kawy rozpuszczalnej, cukru i wrzącej wody przygotowałam poncz i zostawiłam go do wystudzenia.  Na mleku ugotowałam budynie z 5 łyżkami cappuccino i 5 łyżkami cukru. Budyń zostawiłam do wystudzenia. Następnie rozpuściłam  żelatynę  w gorącej wodzie (ok 1/4 szklanki) i odstawiłam ją również  przestudzenia. Biszkopt nasączyłam przygotowanym ponczem kawowym i posmarowałam dżemem. Zimny budyń zmiksowałam z margaryną. Przygotowaną w ten sposób masę wyłożyłam na biszkopt.  Śmietanę ubiłam z cukrem waniliowym, 3 łyżkami cappuccino i łyżką cukru (można dosłodzić). Pod koniec ubijania dodałam d żelatynę i dobrze wymieszałam. Następnie ubitą śmietanę wyłożyłam na masę budyniową. Całość posypałam startą czekoladą i schłodziłam. Ciasto pokroiłam w trójkąty.