magda1811

magda1811

Kucharz
[Przepisów: 9]

carbonara o polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczne włoskie danie w polskim wydaniu

carbonara o polsku

Składniki:

carbonara o polsku

 

  • 8 plasterków boczku wędzonego,
  • 1 ząbek czosnku świeżego,
  • 50 gram białej cebuli,
  • 1 serek topiony śmietankowy duży,
  • do smaku pieprz biały,
  • do smaku sól ziołowa,
  • kilka listków rozmarynu,
  • 20 ml oliwy
  • 100 ml wody

 

Sposób przygotowania:

carbonara o polsku
Cebule i czosnek myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w drobna kostkę i szklimy na oliwie. Z boczku wycinamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i rumienimy. Dodajemy wodę i pieprz biały, sól ziołową i dusimy 7 minut. Na sam koniec rozprowadzamy dokładnie serek topiony i dodajemy rozmaryn. smacznego