Sposób przygotowania:
Carpaccio z łososia 3
Łososia podzielić na mniejsze kawałki, posypać szczyptą pieprzu i zalać sokiem z 1/4 cytryny. Naczynie, w którym się marynuje przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę do marynowania. Garść świeżej rukoli opłukać, odsączyć na sicie i przebrać z ewentualnych brzydkich listków. Rukolę wyłożyć równomierniena półmisek. Na rukoli rozłożyć łososia, a następnie kilka listków z gałązki świeżego koperku. Całość posypać ziarnami kolorowego pieprzu. Następnie przygotować sos. Do naczynia wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z ćwiartki cytryny oraz garść listków umytej i osączonej bazylii. Całość zmiksować blenderem na gęsty sosik, ale rzadszy niż tradycyjne pesto. Sosem polać łososia. Całość przybrać kilkoma plasterkami cytryny i rozetką bazylii.