MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Carpaccio z łososia 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne lekkie carpaccio z łososia w bazyliowym sosie na rukoli

Carpaccio z łososia 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Carpaccio z łososia 3

 

Sposób przygotowania:

Carpaccio z łososia 3
Łososia podzielić na mniejsze kawałki, posypać szczyptą pieprzu i zalać sokiem z 1/4 cytryny. Naczynie, w którym się marynuje przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę do marynowania. Garść świeżej rukoli opłukać, odsączyć na sicie i przebrać z ewentualnych brzydkich listków. Rukolę wyłożyć równomierniena półmisek. Na rukoli rozłożyć łososia, a następnie kilka listków z gałązki świeżego koperku. Całość posypać ziarnami kolorowego pieprzu. Następnie przygotować sos. Do naczynia wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z ćwiartki cytryny oraz garść listków umytej i osączonej bazylii. Całość zmiksować blenderem na gęsty sosik, ale rzadszy niż tradycyjne pesto. Sosem polać łososia. Całość przybrać kilkoma plasterkami cytryny i rozetką bazylii.
Carpaccio z łososia 3
Rukolę umyć, osączyć i wyłożyć na półmisek
Carpaccio z łososia 3
Na rukolę wyłorzyć łososia, koperek i pieprz różowy
Carpaccio z łososia 3
Do naczynia wsypać liście bazylii, oliwę i sok z cytryny
Carpaccio z łososia 3
Zmiksowanym w blenderze sosie polać carpaccio