Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Carpaccio z łososia i soli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

trochę kosztowne danie ale warto idealne na przystawkę

Carpaccio z łososia i soli

Składniki:

Carpaccio z łososia i soli

 

  • 2 filety z soli
  • 4 cienkie plastry macerowanego łososia
  • 2 łyżeczki koperku drobniutko posiekanego
  • 1 pęczek rukoli(100-120g)
  • kilka liści sałaty fryzyjskiej
  • 1 małą bulwę kopru włoskiego
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 1 łyżeczka oleju orzechowego

 

 

Sposób przygotowania:

Carpaccio z łososia i soli
Filety z soli umieścić pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem do mięsa. Zdjąć górny kawałek folii, na każdym filecie ułożyć dwa plastry łososia i posypać koperkiem. Za pomocą folii zrolować ryby i wstawić do zamrażalnika na około 15 minut. Rukolę oraz sałatę umyć i osuszyć. Koper włoski oczyścić i pokroić w bardzo cienkie paski. Razem z liśćmi sałaty przełożyć do miski. Sól i pieprz zmieszać z sokami cytrusów, aż sól się rozpuści, stopniowo ubijać z oliwą z oliwek, aż powstanie kremowy sos winegret. Połową sosu polać sałatę i wyłożyć na schłodzone małe talerze. Lekko zmrożoną roladę rybną pokroić ostrym nożem w jak najcieńsze plastry i wyłożyć na talerz. Skropić pozostałym sosem,

Tagi:

sałata