dalisa

dalisa

Kucharz
[Przepisów: 10]

Cebula nadziewana grzybami i ryżem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cebulka nadziewana grzybami i ryżem.

Cebula nadziewana grzybami i ryżem.

Składniki:

Cebula nadziewana grzybami i ryżem.

 

  • 8 szt. średniej wielkości cebul
  • 4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu
  • 5 dag suszonych grzybków
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, przyprawa jarzynkowa wg uznania np.Doprawka
  • pól szkl. śmietany
  • płaska łyżka mąki
  • łyżka startego sera
  • 1 jajo.

Sposób przygotowania:

Cebula nadziewana grzybami i ryżem.
Obrane cebule ściąć na wysokość 1/4 od wierzchu i wydrążyć pozostawiając 3-4 warstwy"liści". Grzyby suszone ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, bardzo drobno posiekać. Wydrążone środki z cebul drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu.Dodać do podsmażonej cebuli ryż, grzyby, jajo.Przyprawić wszystko do smaku solą, pieprzem i Doprawką, wymieszać i napełnić wydrążone cebule. Tak przygotowane cebule ułożyć na żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem, wstawić do piekarnika. W czasie pieczenia pól szkl. wywaru z grzybów przyprawić śmietaną z mąką i zagotować.Podpieczoną cebulę podlać sosem, posypać startym serem i jeszcze raz zapiec.