ewciazm

ewciazm

Kucharz
[Przepisów: 9]

Cebulaki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne bułeczki - polecam na podróż lub jako przystawka z sosem czosnkowym.

Cebulaki

Składniki:

Cebulaki

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki drożdży babuni
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • jajko
  • łyżeczka Vegety
  • 25 dag boczku (pokrojony w kostkę i podsmażony)
  • 2 duże cebule (pokroić i zeszklić)
  • 25 dag. sera żółtego (zetrzeć na dużych oczkach)
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Cebulaki
Rozrobić drożdże z cukrem i mlekiem, dodać mąkę, sól i Vegetę. Połączyć wszystkie składniki. dodać cebulę boczek i ser, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość to łyżką (ja moczę w oleju) nakładać na blachę "bułeczki". piec około 40 minut, podawać z sosem czosnkowym. (nadają się na podróż zamiast tradycyjnych kanapek)