Sposób przygotowania:
Cebulaki wg Triss
Z drożdży, 3 łyżeczek mąki i 2 łyżeczek cukru rozmieszać rozczyn dodając ok. 3 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, następnie rozmieszane jajka, olej, roztopione masło. Stopniowo wlewać mleko, dodać sól i wyrobić ciasto. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić,w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem masła, można podsypać odrobiną cukru, smażyć aby była rumiana i prawie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta odrywać po małej kulce i formować cienkie i dość małe placuszki na każdy z nich nałożyć sporą porcje cebuli. Brzegi każdego ciasta posmarować rozmieszanym żółtkiem. Piec ok. 15-20 min. w temp. 190 st. C.