SUPERPRZEPIS

Cebularze idealne na majówkę

  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Cebularze idealne na majówkę Więcej zdjęć (3)

Pewnie znany większości z Was, lecz wart przypomnienia wypiek, który idealnie wpasowuje się w atmosferę wycieczkowo-piknikową.

Składniki:

Cebularze idealne na majówkę

 

Sposób przygotowania:

Cebularze idealne na majówkę
Margaryn topimy i studzimy.
Cebule obieramy i kroimy na piórka. Smażymy ja na oleju, na patelni - nie trzeba jej koniecznie przykrywać, gdyż jest jej dużo, dzięki czemy nie przypala się raczej i ładnie dusi. Doprawiamy cebule gałką muszkatołową , solą oraz pieprzem.
niewielkiej ilości letniego mleka,i łaczymy je z mąką, margaryną, 2 żółtkami, szczyptą soli oraz mlekiem, które nam pozostało .Wyrabiamy dokładnie ciasto,. Gdy jest Z wyrośniętego ciasta formujemy krążki o średnicy około 15 cm, Można je po prostu ulepić rękami, ja zaś ciasto rozwałkowałam i wycięłam krążki za pomocą plastikowej miseczki. Kładziemy krążki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na chwilę by wyrosły. Białko "bełtamy" i smarujemy nim nasze cebularze. Kładziemy na to usmażoną cebulę.Posypujemy cebularze niewielką ilością maku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Cebularze idealne na majówkę
Cebularze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Cebularze idealne na majówkę
Smażona sebula na drożdżowym cieście -pychota!