Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Cebularze Lukrecji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

wspaniałe bułeczki z duszoną cebulką. Wyśmienite na Niedzielne śniadanie lub przekąskę do szkoły dla dzieci.

Cebularze Lukrecji

Składniki:

Cebularze Lukrecji

 

  • Składniki - ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży ( około 25g)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • Składniki - farsz:
  • 5 dużych cebul
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • pół łyżeczki cukru
  • 30g żółtego sera
  • 3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Cebularze Lukrecji
Przygotowujemy zaczyn z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki oraz połowy ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut aż urośnie. Do miski przesiewamy resztę mąki, wlewamy zaczyn i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości( około 1 - 1,5h) Kiedy ciasto rośnie zabieramy się za farsz: Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą. Cebulę podsmażamy aż się zezłoci, dodajemy przyprawy do smaku.Dodajemy śmietanę i dusimy w niej chwilkę cebulę aż zmięknie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części. Formujemy zgrabne kulki, rozpłaszczamy je na płaskie placki i zostawiamy na około 30 minut aż podrosną. W każdym placku robimy mały dołek i wkładamy w niego farsz. Posypujemy startym uprzednio żółtym serem. Pieczemy w 190 stopniach przez około pół godziny ( aż nabiorą rumianego koloru)