Sposób przygotowania:
Cebularze Lukrecji
Przygotowujemy zaczyn z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki oraz połowy ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut aż urośnie. Do miski przesiewamy resztę mąki, wlewamy zaczyn i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości( około 1 - 1,5h) Kiedy ciasto rośnie zabieramy się za farsz: Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą. Cebulę podsmażamy aż się zezłoci, dodajemy przyprawy do smaku.Dodajemy śmietanę i dusimy w niej chwilkę cebulę aż zmięknie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części. Formujemy zgrabne kulki, rozpłaszczamy je na płaskie placki i zostawiamy na około 30 minut aż podrosną. W każdym placku robimy mały dołek i wkładamy w niego farsz. Posypujemy startym uprzednio żółtym serem. Pieczemy w 190 stopniach przez około pół godziny ( aż nabiorą rumianego koloru)