goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Cebulki w sosie beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Super przystawka na imprezę .. na której zawsze znajdzie się ktoś kto lubi cebulę.

Cebulki w sosie beszamelowym

Składniki:

Cebulki w sosie beszamelowym

 

  • cebule średnie 12 sztuk
  • marchew 1 sztuka
  • seler 10 dag
  • pietruszka 10 dag
  • olej 3 łyżki
  • ser żółty 20 dag
  • sos beszamelowy 1 szklanka
  • śmietana 30% 5 łyżek
  • szczypiorek 1 pęczek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cebulki w sosie beszamelowym
Cebule oczyszczamy, gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy, delikatnie wydrążamy miąższ, który siekamy. Marchew, pietruszkę i seler także siekamy, łączymy z posiekaną cebulą i całość podsmażamy na oleju. Dodajemy 3/4 sera żółtego startego na grubej tarce, doprawiamy do smaku. Cebule napełniamy farszem, wstawiamy na naczynia żaroodpornego, Wierzch posypujemy resztką sera i całość zalewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy w 220 stopniach około 30 minut.

Tagi:

sery sosy ser