suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Cebulkowa pyszność

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Coś dobrego dla smakoszy kuchni francuskiej. Dla 5 osób

Cebulkowa pyszność

Składniki:

Cebulkowa pyszność

 

  • 4,5 duże cebule;
  • 15 dag pokrojonego w drobne plasterki żółtego sera;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 200 ml białego wytrawnego wina;
  • 3 łyżki masła;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek;
  • 2,5 łyżki mąki pszennej;
  • 1 litr bulionu;
  • sól, pieprz do smaku
  • 2,3 bułki na grzanki
  • zioła:zielone: pietruszka, seler, tymianek, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Cebulkowa pyszność
Cebule drobno siekamy, smażymy na maśle wymieszanym z oliwą. Oprószamy mąką i dalej smażymy, aż mąką nabierze złotego koloru. Wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu przez ok 5 min. Obieramy czosnek i rozcieramy z odrobiną soli.Cebulę z mąką zalewamy bulionem, dodajemy czosnek i zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 50 min. Bułkę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni bez tłuszczu. Zupę wlać na naczynia żaroodporne posypać grzankami i serem, podgrzewać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, aż ser się roztopi.Podawać gorące.

Tagi:

sery zioła ser