Sposób przygotowania:
Cencioni boscaiola (płatki makaronowe)
Dostałem w prezencie z Włoch ręcznie robiony makaron cencioni - w kształcie niewielkich płatków wytłaczanych jak liście. Makaron jest zielonkawy, bo zawiera karczochy, szpinak i kurkumę. Skojarzył mi się z lasem, więc cóż by innego, jak nie makaron gajowego. W oryginalnym przepisie są użyte orecchiette - małe muszelki i pancetta - włoski rolowany boczek. Niestety, znowu zastępstwo - użyłem wędzonego, surowego boczku. Boczek pokrój w drobną kostkę i zrumień na maśle (ok. 5 minut). Dodaj pokrojone w cienkie plasterki grzyby oraz posiekany czosnek i smaż jeszcze ok. 3 - 4 minuty. Wlej śmietankę i dodaj (sporo) świeżo zmielonego pieprzu. Gotuj,aż sos zredukuje się do połowy. Dodaj świeżo starty na drobnej tarce parmezan i podgotuj jeszcze, aż ser się rozpuści. Ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron - al dente - przełóż do miski, dodaj sos i dokładnie wymieszaj. Podawaj ciepłe. Najlepiej z czerwonym winem.