Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Cencioni boscaiola (płatki makaronowe)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaron cencioni - wytłaczane listki - z leśnymi grzybami i pancettą. Danie z północy Włoch.

Cencioni boscaiola (płatki makaronowe) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cencioni boscaiola (płatki makaronowe)

 

  • makaronu cencioni - wytłaczanych listków z dodatkiem szpinaku i karczochów, ale mogą być małe muszelki - orecchiette)
  • łyżka masła
  • ok. 15 dag drobno pokrojonej pancetty (użyłem polskiego wędzonego, surowego boczku)
  • ok. 15 dag grzybów leśnych (tu podgrzybki)
  • ok. 250 ml słodkiej smietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Cencioni boscaiola (płatki makaronowe)
Dostałem w prezencie z Włoch ręcznie robiony makaron cencioni - w kształcie niewielkich płatków wytłaczanych jak liście. Makaron jest zielonkawy, bo zawiera karczochy, szpinak i kurkumę. Skojarzył mi się z lasem, więc cóż by innego, jak nie makaron gajowego. W oryginalnym przepisie są użyte orecchiette - małe muszelki i pancetta - włoski rolowany boczek. Niestety, znowu zastępstwo - użyłem wędzonego, surowego boczku. Boczek pokrój w drobną kostkę i zrumień na maśle (ok. 5 minut). Dodaj pokrojone w cienkie plasterki grzyby oraz posiekany czosnek i smaż jeszcze ok. 3 - 4 minuty. Wlej śmietankę i dodaj (sporo) świeżo zmielonego pieprzu. Gotuj,aż sos zredukuje się do połowy. Dodaj świeżo starty na drobnej tarce parmezan i podgotuj jeszcze, aż ser się rozpuści. Ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron - al dente - przełóż do miski, dodaj sos i dokładnie wymieszaj. Podawaj ciepłe. Najlepiej z czerwonym winem.
Cencioni boscaiola (płatki makaronowe)
Ciekawa forma makaronu - zielone listki.
Cencioni boscaiola (płatki makaronowe)
Boczek wędzony i grzyby podsmaż na maśle.
Cencioni boscaiola (płatki makaronowe)
Dodaj słodką śmietankę i duuużo pieprzu.
Cencioni boscaiola (płatki makaronowe)
Kiedy sos się zredukuje dodaj potarty ser.