Sposób przygotowania:
Chaczapuri z wołowinąPrzygotowanie zaczynu
Zmieszać drożdże z dodatkiem cukru oraz mąki. Dodać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu
Cebulkę oraz pora pokroić w krążki i podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości. Do podsmażonych warzyw dodać mieloną wołowinę oraz wędzoną paprykę i smażyć ok. 5-7 min.
Na koniec przyprawić do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Wystudzić.
Przygotowanie placków
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, roztopione masło połączone z wodą oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 6 części.
Każdą część rozwałkować na placek i nadziewać przygotowanym farszem.
Brzegi placka dokładnie skleić, zakrywając farsz.
Placuszki smażyć na patelni z obu stron na złoto.
patunia87