Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chałka trzy smaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna chałka w trzech smakach.Idealna na śniadanko nie tylko dla najmłodszych

Chałka trzy smaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka trzy smaki

 

  • Składniki:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki maku mielonego
  • 2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

Chałka trzy smaki
Szykujemy potrzebne składniki do przygotowania chałki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru. Odstawiamy na 10 minut. Jajko rozmącamy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę ,sól.Wlewamy olej oraz ciepłą wodę .Dolewamy rozczyn do produktów znajdujących się w misce i wyrabiamy gładkie ciasto.Po wyrośnięciu dzielimy na 3 kawałki.Do jednej dosypujemy mak ,do drugiej sezam do trzeciej kurkumę .Wyrabiamy osobno i kształtujemy wałeczki.Zlepiamy początki i zaplatamy warkocz. Układamy na blaszce odstawiamy na 20 minut .Następnie smarujemy żółtkiem i pieczemy 3- -35 minut w temp 175 stopni C.
Chałka trzy smaki
Ciasto musi byc w cieple by mogło wyrosnąć.
Chałka trzy smaki
Ciasto dzielimy na 3 kawałki jednakowej wielkości
Chałka trzy smaki
kształtujemy wałki równej długości......
Chałka trzy smaki
zawijamy ciasto w warkocz i podwijamy końce pod spód.

Tagi:

jajko jajka mak