Sposób przygotowania:
Chałka z Kruszonką
Wymieszaj drożdże z łyżką cukru, trzema łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.15- 20 minut. Po tym czasie wsyp do miski pozostałe składniki na chałkę i wlej ciepły rozczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na 70 minut do wyrośnięcia do podwojenia objętości. W tym czasie zrób kruszonkę. Z mąki, cukru i masła zagnieć kulkę. Schłódz. Następnie odrywaj po małym kawałeczku. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na trzy równe wałeczki. Zapleć z nich warkocz. Ułóż w blasze i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie posyp kruszonką i posmaruj rozbełtanym żółtkiem. Piec ok. 30 minut.
Smacznego!:-)
Smacznego!:-)
msewka
iwi69
eli_555
Doro