PREZES_oz

PREZES_oz

Kucharz
[Przepisów: 13]

Chalka z kruszonka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Krotko mowiac pychotka.Musicie to zrobic.

Chalka z kruszonka

Składniki:

Chalka z kruszonka

 

 

  • KRUSZONKA
  • 1/2 kostki masla
  • 1 i 1/2 szklanki maki
  • 1/2 szklanki cukru
  • DO POSMAROWANIA CHALKI
  • 2 zoltka

 

Sposób przygotowania:

Chalka z kruszonka
Mleko podgrzac ido niego wkruszyc cale drozdze, 4 lyzki cukru, 4 lyzki maki. Roztrzepac metalowa trzepaczka.Zostawic az rozczyn urosnie. Do miski wsypac make,reszte cukru i pomieszac - urobic dolek. Wyrosniety rozczyn wlac do miski z maka i polaczyc mieszajac drewniana lyzka. Jajka roztrzepac metalowa trzepaczka. i wlac do ciasta.Zaczynamy urabiac ciasto reka lub drewniana lyzka az do uzyskania jednolitej masy.Jak ciasto zaczyna sie robic jednolite dodajemy po woli rozpuszczone maslo-musi byc cieple ale nie gorace.Jak ciasto juz jest dostatecznie wyrobiobe ( musza pokazywac sie pecherzyki powietrza) nalezy je pozostawic na czas co najmniej podwojenia swojej objetosci. ( JA ZOSTAWIAM NA 30 MIN)
Jak ciasto wyrosnie nalezy je jeszcze raz przerobic ok 5 min. i znow odstawic do ponownego wyrosniecia.
Wyrosniete ciasto wykladamy na blat lub stolnice i dzielimy na trzy rowne czesci. Z kazdej uformowac walki rownej dlugosci i zaplesc z nich warkocz.Konce polaczyc i podwinac pod spod.
W zaleznosci od wielkosci blachy z dlugosci warkocza zrobic 2,3,lub 4 chalki.
Pergamin posmatowac maslem, ulozyc chalki i polozyc na blaszce. Pozostawic na ok.30 min do wyrosniecia.Wyrosniete chalki posmarowac roztrzepanym zoltkiem - ( ja robie to za pomoca pedzelka) i opsypac kruszonka.
Piec w temp. 200*C ok. 30-40 min.
KRUSZONKA
Maslo , cukier i make siekamy nozem lub haczykami pomiksowac mikserem a na koncu pokruszyc rekoma.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!