sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Charquican- tradycyjna chilijska potrawa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Charquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy. Pierwotnie używano do niego suszonego mięsa z lamy. Ja zrobiłam go na bazie wieprzowiny z dodatkiem sadzonego jajka. Smakuje wybornie, jest pożywny.

Charquican- tradycyjna chilijska potrawa

Składniki:

Charquican- tradycyjna chilijska potrawa

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • 1/4 dyni
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 300 g mielonej wieprzowiny ( wołowiny )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 szkl kukurydzy ( mrożonej lub z puszki )
  • 1/2 szkl groszku ( mrożonego lub z puszki )
  • sól
  • pieprz biały
  • papryka słodka w proszku
  • 1,5 szkl wody
  • 2 łyżki oliwy

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Charquican- tradycyjna chilijska potrawa
Ziemniaki, marchewkę i dynię ( najlepiej bez skórki ) kroimy w kostkę ( 2 x 2 cm). Zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy do miękkości.

Cebulę i czosnek kroimy z drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy dynia z ziemniakami odrobinę się rozgotują dodajemy groszek z kukurydzą.

Najlepiej mrożone ale w ostateczności mogą być z puszki Gulasz doprawiamy białym pieprzem, oregano, kminkiem i słodką papryką w proszku. Potrawę podajemy z sadzonym jajkiem.