Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Gulasz z kiełkami i mięsnymi kulkami

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dzięki dodatkowi kiełków gulasz nabiera całkiem nowego, wyrazistego smaku - pomysł na urozmaicenie obiadu.

Gulasz z kiełkami i mięsnymi kulkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z kiełkami i mięsnymi kulkami

 

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe 500g,
  • kiełki sojowe w puszce 410g,
  • bulion cielęcy 300ml,
  • pomidory krojone w puszce 400g,
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 3 kolorowe papryki,
  • ryż basmati
  • wegeta,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z kiełkami i mięsnymi kulkami
Z mięsa mielonego formujemy małe kuleczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Pora płuczemy i kroimy w cienkie paseczki. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kiełki odsączamy z zalewy.



Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięsne kuleczki - podczas smażenia posypujemy je wegetą. Gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę i czosnek i chwilkę smażymy. Kolejno dodajemy pokrojone papryki i pora - całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i dusimy pod przykryciem i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z zalewą.



Dokładnie mieszamy i ponownie całość zagotowujemy doprawiając do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Do gotującego się gulaszu wkładamy kiełki, chwilkę razem gotujemy i zdejmujemy z ognia. Gulasz możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ryżem. Życzę smacznego ;)
Gulasz z kiełkami i mięsnymi kulkami
Z mięsa mielonego formujemy małe kuleczki.
Gulasz z kiełkami i mięsnymi kulkami
Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Gulasz z kiełkami i mięsnymi kulkami
Kolejno dodajemy pokrojone papryki i pora - całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i dusimy pod przykryciem i dusimy około 10 minut.
Gulasz z kiełkami i mięsnymi kulkami
Do gotującego się gulaszu wkładamy kiełki, chwilkę razem gotujemy i zdejmujemy z ognia.