Sposób przygotowania:
Gulasz z mielonego mięsa na pikantnie
Mięso na mielone może być wołowe, wieprzowe a nawet czasem drobiowe, które trzeba opłukać, a po osuszeniu zmielić wraz z obraną, umytą i pokrojoną na piórka cebulą.
Następnie rozgrzać olej na głębokiej patelni lub garnku i przesmażyć mięso, aż zbrązowieje. Zalać je wodą, dodać przypraw zapachowych, czuszkę, dwie świeże papryki oraz dwa pomidory (po opłukaniu i usunięciu gniazd nasiennych), z ogonkami dodać do garnka i dusić pod przykryciem przez 45 min. na wolnym ogniu.
W międzyczasie obgotowane jarzyny wyjąć cedzakiem na sitko i przetrzeć pałką na miazgę prosto do wywaru. Dodać serek topiony zamiast zawiesiny i na zwiększonym gazie i rozmieszać, by się rozpuścił. Wyłączyć i doprawić gulasz ziołami i szczyptą soli. Pieprzu nie trzeba dodawać, bo czuszka jest wystarczająco ostra. Podawać danie z ryżem lub kluseczkami.
Następnie rozgrzać olej na głębokiej patelni lub garnku i przesmażyć mięso, aż zbrązowieje. Zalać je wodą, dodać przypraw zapachowych, czuszkę, dwie świeże papryki oraz dwa pomidory (po opłukaniu i usunięciu gniazd nasiennych), z ogonkami dodać do garnka i dusić pod przykryciem przez 45 min. na wolnym ogniu.
W międzyczasie obgotowane jarzyny wyjąć cedzakiem na sitko i przetrzeć pałką na miazgę prosto do wywaru. Dodać serek topiony zamiast zawiesiny i na zwiększonym gazie i rozmieszać, by się rozpuścił. Wyłączyć i doprawić gulasz ziołami i szczyptą soli. Pieprzu nie trzeba dodawać, bo czuszka jest wystarczająco ostra. Podawać danie z ryżem lub kluseczkami.