Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Coronation chicken - kurczak koronacyjny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Danie podane pierwszy raz z okazji koronacji Elżbiety II, weszło do kanonów kuchni angielskiej

Coronation chicken - kurczak koronacyjny

Składniki:

Coronation chicken - kurczak koronacyjny

 

  • ½ kurczaka
  • ćwiartka cytryny ze skórką
  • sos z ½ cytryny
  • ½ marchewki
  • szczypta soli
  • 3 liście laurowe
  • gałązka tymianku
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • natka pietruszki ( tak ok. ½ pęczka 0
  • 1 cebulka
  • ½ łyżki masła
  • curry ( 1-2 łyżeczki )
  • 2 płaskie łyżeczki przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki czerwonego wina pół wytrawnego
  • 2 łyżeczki chetneyu z mango
  • majonez ( ok. ½ słoika )
  • ¼ szklanki śmietanki słodkiej 30%

 

Sposób przygotowania:

Coronation chicken - kurczak koronacyjny
Umytego kurczaka zalać woda ( ok. 1 litra ). Dodać cytrynę ze skórką , marchew, natkę pietruszki, ziele angielskie,2 liście laurowe, tymianek, szczyptę soli .Gotować 1,5-2 godzin na małym gazie. Kurczaka wyjąć i ostudzić . Zdjąć skórę i wyluzować kości. Pokroić w kostkę .
.Wino, przecier pomidorowy, 1 listek laurowy, sok z cytryny .Cebulę drobno usiekaną i zeszkloną na maśle.- dodać do wywaru. Gotować 10 minut. Doprawić chetneyem z mango . Zmiksować .Ostudzić . Dodać majonez , śmietanę , curry . Wymieszać z kurczakiem .