Sposób przygotowania:
Chicken Curry wg Buni
Pokroić w piórka cebulę. Wrzucić na gorący olej i zeszklić. Piersi pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć aż lekko zbrązowieje ( ok. 4 minuty). Dołożyć pastę Tom, listki Kafiru, otartą skórkę z cytryny i koncentrat . Wlać wrzątek. Wsypać mleko kokosowe. Obrać , umyć i pokroić w kostkę ziemniaki i jabłko. Dołożyć do garnka. Gotować ok.30 minut. Obrać banana i pokroić w plastry dołożyć do curry . Gotować 5 minut . Wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku papryka mieloną cukrem , curry w proszku, solą i pieprzem. *Można doprawić dodając swoje przyprawy( trawę cytrynową, olej palmowy, cukier, sok z limonki, odrobinę pasty krewetkowej ).
kołczu
Babciagramolka
Ja kupuję od dawna w Piotrze i Pawle tam też kupuję to mleczko kokosowe w proszku i przyprawy Tom Kha . Mleczko jest bardziej ekonomiczne w tej formie bo można użyc część i zostawić reszte - a w puszce jak otworzysz to już trzeba zużyć.