Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Chicken tikka masala z różowym ryżem z Madagaskaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie należy się przerażać długą listą składników ponieważ wykonanie tego dania jest wbrew pozorom wyjątkowo łatwe. Polecam każdemu, kto już zna i lubi kuchnię indyjską i każdemu nowicjuszowi właśnie ze względu na łatwy sposób wykonania.

Chicken tikka masala z różowym ryżem z Madagaskaru

Składniki:

Chicken tikka masala z różowym ryżem z Madagaskaru

Marynata:

Sos:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 papryki jalapeño lub chili
  • 2 pomidory typu podłużnego (Roma)
  • ½ szklanki pasty pomidorowej
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka posiekanych łodyżek kolendry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ do ¾ szklanki gęstej śmietany
  • ½ łyżeczki soli lub do smaku

Dodatki:

  • różowy ryż z Madagaskaru
  • kolendra

Sposób przygotowania:

Chicken tikka masala z różowym ryżem z Madagaskaru

Przygotowanie składników:

Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę.
Cebulę pokroić w małą kostkę.
Czosnek posiekać drobno.
Imbir zetrzeć na tarce.
Paprykę obrać z nasion i pokroić drobno.
Pomidory pokroić w małą kostkę.

Marynowanie mięsa:

Chicken tikka masala z różowym ryżem z Madagaskaru
Połączyć jogurt ze składnikami marynaty, dodać mięso i wymieszać

Połączyć w misce jogurt ze składnikami marynaty, dodać pokrojone mięso i wymieszać dokładnie. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

ETAP 3:

Chicken tikka masala z różowym ryżem z Madagaskaru
Nasiona kminu smażyć na średnim ogniu 3 minuty

W dużej patelni lub woku rozgrzać na średnim ogniu olej, dodać nasiona kminu, smażyć mieszając 3 minuty.

ETAP 4:

Chicken tikka masala z różowym ryżem z Madagaskaru
Dodać cebulę i smażyć 4 do 5 minut

Dodać cebulę i smażyć 4 do 5 minut.

ETAP 5:

Chicken tikka masala z różowym ryżem z Madagaskaru
Dodać mięso, czosnek, imbir, paprykę i smażyć 15 minut

Dodać mięso, czosnek, imbir, paprykę i smażyć 15 minut mieszając od czasu do czasu.

ETAP 6:

Chicken tikka masala z różowym ryżem z Madagaskaru
Dodać pomidory, pastę pomidorową, wodę i smażyć 10 minut

Dodać pomidory, pastę pomidorową, wodę i smażyć dodatkowe 10 minut.

ETAP 7:

Chicken tikka masala z różowym ryżem z Madagaskaru
Dodać resztę składników i gotować 5 minut

Dodać resztę składników - łodygi kolendry, garam masala, mieloną kolendrę, kurkumę, śmietanę i gotować 5 minut. Sos może być gęsty, bardzo gęsty lub mniej gęsty w zależności od własnego upodobania - dlatego śmietany można dodać mniej lub więcej jak komu odpowiada. Opcjonalnie można mięso upiec osobno (230℃, rozłożyć na natłuszczonej blasze tak, aby kawałki mięsa się nie stykały, piec 10 minut), wtedy mięso należy dodać w tej końcowej fazie przygotowywania sosu. Podać z ryżem, np. różowym ryżem z Madagaskaru, posypać posiekaną kolendrą.