Sposób przygotowania:
Chicken tikka masala z różowym ryżem z MadagaskaruPrzygotowanie składników:
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę.
Cebulę pokroić w małą kostkę.
Czosnek posiekać drobno.
Imbir zetrzeć na tarce.
Paprykę obrać z nasion i pokroić drobno.
Pomidory pokroić w małą kostkę.
Marynowanie mięsa:
Połączyć w misce jogurt ze składnikami marynaty, dodać pokrojone mięso i wymieszać dokładnie. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
ETAP 3:
W dużej patelni lub woku rozgrzać na średnim ogniu olej, dodać nasiona kminu, smażyć mieszając 3 minuty.
ETAP 4:
Dodać cebulę i smażyć 4 do 5 minut.
ETAP 5:
Dodać mięso, czosnek, imbir, paprykę i smażyć 15 minut mieszając od czasu do czasu.
ETAP 6:
Dodać pomidory, pastę pomidorową, wodę i smażyć dodatkowe 10 minut.
ETAP 7:
Dodać resztę składników - łodygi kolendry, garam masala, mieloną kolendrę, kurkumę, śmietanę i gotować 5 minut. Sos może być gęsty, bardzo gęsty lub mniej gęsty w zależności od własnego upodobania - dlatego śmietany można dodać mniej lub więcej jak komu odpowiada. Opcjonalnie można mięso upiec osobno (230℃, rozłożyć na natłuszczonej blasze tak, aby kawałki mięsa się nie stykały, piec 10 minut), wtedy mięso należy dodać w tej końcowej fazie przygotowywania sosu. Podać z ryżem, np. różowym ryżem z Madagaskaru, posypać posiekaną kolendrą.