paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Chicken burgery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

No cóż przyuliczne fast-foody zostawiają wiele do życzenia. Ociekają tłuszczem i są meeega nie zdrowe. Dlatego więc najlepiej zrobić domowy fast-food. Jest zdrowy i o wiele smaczniejszy.

Chicken burgery

Składniki:

Chicken burgery

Bułki

Kotleciki

Dodatki

Sposób przygotowania:

Chicken burgery
Bułki: 1. Do miski dodajemy wszystkie składniki na bułki.

2. Mieszamy delikatnie łyżką

3. Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki

4. Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min

6. Bułki delikatnie spłaszczamy dłonią, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem

7. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut

Kotlety: 1.Piersi przekrawamy wzdłóż na pół. Delikatnie rozbijamy i ponownie tniemy na pół

2. Jajko rozbełtujemy , a płatki kukurydzniane rozdrabniamy w dłoniach

3. Mięsko obtaczamy w jajku i w bułce. Smażymy na złoty kolor z oby dwóch stron. Kotleciki układamy wnaczyniu żaroodpornym i podpiekamy w 195 stopniach przez ok 15 min

Dodatki: 1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Plastry smażymy z oby dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju aż plastry nabiorą delikatnie brązowego kolorku

2. Pomidory oraz ogórki kroimy w plasterki

Burgery: 1. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, obie połóki smarujemy musztardą. Układamy kawałeczki cebuli, mięsko, pomidora i ogórka, przykrywamy górą bułki. Wbijamy patyk do szaszłyków.

2. Burgery podgrzewamy w piekarniku w 150 stopniach przez 10 min