Sposób przygotowania:
Chicken burgery
Bułki: 1. Do miski dodajemy wszystkie składniki na bułki.
2. Mieszamy delikatnie łyżką
3. Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki
4. Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min
6. Bułki delikatnie spłaszczamy dłonią, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem
7. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut
Kotlety: 1.Piersi przekrawamy wzdłóż na pół. Delikatnie rozbijamy i ponownie tniemy na pół
2. Jajko rozbełtujemy , a płatki kukurydzniane rozdrabniamy w dłoniach
3. Mięsko obtaczamy w jajku i w bułce. Smażymy na złoty kolor z oby dwóch stron. Kotleciki układamy wnaczyniu żaroodpornym i podpiekamy w 195 stopniach przez ok 15 min
Dodatki: 1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Plastry smażymy z oby dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju aż plastry nabiorą delikatnie brązowego kolorku
2. Pomidory oraz ogórki kroimy w plasterki
Burgery: 1. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, obie połóki smarujemy musztardą. Układamy kawałeczki cebuli, mięsko, pomidora i ogórka, przykrywamy górą bułki. Wbijamy patyk do szaszłyków.
2. Burgery podgrzewamy w piekarniku w 150 stopniach przez 10 min
2. Mieszamy delikatnie łyżką
3. Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki
4. Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min
6. Bułki delikatnie spłaszczamy dłonią, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem
7. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut
Kotlety: 1.Piersi przekrawamy wzdłóż na pół. Delikatnie rozbijamy i ponownie tniemy na pół
2. Jajko rozbełtujemy , a płatki kukurydzniane rozdrabniamy w dłoniach
3. Mięsko obtaczamy w jajku i w bułce. Smażymy na złoty kolor z oby dwóch stron. Kotleciki układamy wnaczyniu żaroodpornym i podpiekamy w 195 stopniach przez ok 15 min
Dodatki: 1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Plastry smażymy z oby dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju aż plastry nabiorą delikatnie brązowego kolorku
2. Pomidory oraz ogórki kroimy w plasterki
Burgery: 1. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, obie połóki smarujemy musztardą. Układamy kawałeczki cebuli, mięsko, pomidora i ogórka, przykrywamy górą bułki. Wbijamy patyk do szaszłyków.
2. Burgery podgrzewamy w piekarniku w 150 stopniach przez 10 min