sara24

sara24

Kucharz
[Przepisów: 16]

Chili con carn

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja wersja slynnej meksykanskiej potrawy Chili con carn

Chili con carn

Składniki:

Chili con carn

 

  • Skladniki na 2 duzeporcje:
  • 1 duza cebula
  • 3 zabki czosnku
  • 1 puszka pomodorow w zalewie(moga byc cale, ja uzylam krojonych)
  • 400 g miesa milonego(ja uzylam wolowiny)
  • 2 papryki (upieczone)
  • 2 srednie marchewki
  • 1 male czerwone chili bez pestek
  • 1 puszka fasoli czerwonej lub bialej

 

  • Przyprawy
  • 1 duza lyzka przyprawy do tacos(opcjonalnie)
  • 1 duza lyzka przyprawy do fajitas(opcjonalnie)
  • 1 lyzeczka kardamonu(opcjonalnie)
  • 1 lyzeczka chili w proszku
  • 1 lyzeczka pieprzu chili
  • 1 lyzka koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Chili con carn
1. Na oliwie podsmazyc pokrojona drobno cebule oraz czosnek, gdy sie zacznie rumienic dodac mieso, podsmarzyc chwilke(ok 3 min)
2. Dodac pomidory, pokrojona w kostke marchewke, oraz wszystkie przyprawy, mozna dodac troszke wody.(gotowac okolo 10 min)
3. Na koniec dodac fasole oraz pokorojone pieczone pomidory(sa slodsza i smaczniejsze od surowych.
4. Serwowac z kwasna smietana i plackami np. tacos
Smacznego.

Pieczone pomidory
Kroimy pomidory na cwiartki, wkladamy do naczynia zaroodprnego wczesnie wysmarowanego oliwa,pieczemy az skorka bedzie sie marszczyc ale nie bedzie przypalona(ja pieklam okolo 30 minut w 180 stopniach C)