Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne i rozgrzewające danie kuchni meksykańskiej, idealne na rozgrzanie w te zimne dni! Można podać z ryżem lub tortillą.

Chili con carne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chili con carne

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • Sól i pieprz czarny do smaku
  • 0,5 łyżeczki kminu
  • 0,5 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 0,25 łyżeczki ostrej papryki mielonej (lub chili)
  • Natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso mielone i smażyć 5 minut rozdrabniając drewnianą łopatką. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć razem. Wlać przecier pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i kakao, wymieszać i dusić 10 minut na małym ogniu. Kukurydze i fasolę osączyć, dodać do sosu, zamieszać i dusić jeszcze 2-3 minuty. Gorący sos nałożyć na talerze, u mnie z ryżem, posypać siekaną natką pietruszki i podawać
Chili con carne
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso mielone i smażyć 5 minut rozdrabniając drewnianą łopatką.
Chili con carne
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć razem.
Chili con carne
Wlać przecier pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i kakao, wymieszać i dusić 10 minut na małym ogniu.
Chili con carne
Kukurydze i fasolę osączyć, dodać do sosu, zamieszać i dusić jeszcze 2-3 minuty.

Tagi:

mięso