anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chili con carne z czerwoną papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mało pracochłonne danie, można je przygotować wcześniej i odgrzać. Rezygnując z chilli będzie daniem chętnie jedzonym przez dzieci.

Chili con carne z czerwoną papryką

Składniki:

Chili con carne z czerwoną papryką

 

  • wołowina - ½ kg
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • papryczka chilli - ½ szt.
  • fasola czerwona - ½ puszki
  • kmin rzymski - ½ łyżeczki
  • sos sojowy - do smaku
  • pomidory bez skórki - ½ puszki
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Chili con carne z czerwoną papryką
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając chwilę smażę. Następnie dodaję zmieloną wołowinę i mieszając, aby nie zrobiły się grudki smażę. Dodaję kmin rzymski, sos sojowy, posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodaję pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę, pomidory wraz z zalewą, doprawiam do smaku solą i gotuję pod przykryciem przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka. Dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę, mieszam i przez chwilę podgrzewam. Podaję gorące z białym ryżem, z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany.