anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Chilli con carne w wersji polskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pikantne danie po polsku, pyszne i lekko ostre

Chilli con carne w wersji polskiej

Składniki:

Chilli con carne w wersji polskiej

 

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 pomidory obrane ze skóry
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 2 szczypty przyprawy do dań meksykańskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Chilli con carne w wersji polskiej
- Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy chwilę posiekany czosnek, dodajemy wołowinę, rozdrabniamy,gdy mięso będzie już ładnie podsmażone, dodajemy osączoną fasolę oraz kukurydzę, mieszamy, czekamy 5 minut
- W tym czasie kroimy w kostkę pomidory, a gdy upłynie już 5 minut dodajemy razem z ich sokiem do gotowej wieprzowiny z kukurydzą i fasolą, doprawiamy solą, przyprawą meksykańską oraz dodajemy posiekane chilli i przecier pomidorowy, starannie mieszamy. Po upływie 15 minut gasimy płomień.

Tagi:

przyprawy