Sposób przygotowania:
Chimichanga - kuchnia meksykańska.
Tortille pszenne z farszem, zwinięte i smażone, lub pieczone. Podawane z takimi dodatkami jak salsa, śmietana i guacamole, czyli pasta z awokado.
<> Preparacja farszu:
- Na większej patelni (średni ogień) rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu; Dodać wszystkie składniki farszu oprócz mięsa, oraz wszystkie przyprawy; - Smażyć 3 - 5 minut, delikatnie mieszając, aby fasola nie rozpadała się;
- Dodać mięso z kurczaka, mieszając smażyć kolejne 3 - 5 minut; Zdjąć z ognia i lekko przestudzić farsz przed nakładaniem na tortille.
<> Dalsza preparacja dania:
* Jeśli zdecydujecie się na domowe tortille, to nie mogą one być zbyt grube. Przy ich preparacji ciasto należy rozwałkować bardzo cienko. Zdjęte z patelni gotowe placki umieścić pomiędzy połówkami lekko wilgotnej, złożonej na pół ściereczki. Jeśli tortille wyjdą trochę za suche można je spryskać odrobiną wody, lub nawilżyć pędzelkiem, przykryć i odczekać kilka minut aż zwiotczeją. Będą wtedy bardziej podatne na składanie, zawijanie itp.
* Gotowe tortille ze sklepu najpierw trzeba lekko podgrzać w celu zapobiegnięcia przerywania i pękania placków podczas zwijania. Można zrobić to w mikrofalówce (mała moc 30-40 sekund), lub na ciepłej patelni.
- Na tortille nałożyć po mniej więcej 1/3 – ½ szklanki farszu; Złożyć/zwinąć jak gołąbki, krokiety itp.; Teraz można ominąć smażenie i wstawić zwinięte, polane sosem (opcjonalne), posypane serem chimichangi bezpośrednio do nagrzanego 180*C piekarnika. Piec 10 – 15 minut;
Lub:
- W głębszej patelni rozgrzać olej o głębokości około 2 - 3 cm; Ostrożnie wkładać tortille na tłuszcz, „szwem” do dołu. Dla bezpieczeństwa najlepiej smażyć małymi partiami po 2 sztuki; Gdy zarumieni się jedna strona – odwrócić;
- Usmażone z obu stron chimichangi układać papierowych ręcznikach, lub kawałku czystego papieru, aby odsączyć nadmiar tłuszczu;
- Nagrzać piekarnik 180* C;
- Umieścić tortille w żaroodpornym naczyniu, polać sosem (opcjonalne) i posypać serem; Wstawić do piekarnika na 10-15 minut;
- Ułożyć na ciepłym talerzu, nałożyć dowolną ilość śmietany i salsy; Podawać z sałatą, oliwkami i guacamole, albo np. z ryżem po hiszpańsku. Smacznego :) J.S.
Farsz może być dowolny – drób, usmażona mielona wieprzowina, lub wołowina, ryż i fasola, warzywa itd.
Do tego przepisu można użyć gotowych tortilli ze sklepu, albo zrobić własne w domu taniej i zdrowiej.
<> Preparacja farszu:
- Na większej patelni (średni ogień) rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu; Dodać wszystkie składniki farszu oprócz mięsa, oraz wszystkie przyprawy; - Smażyć 3 - 5 minut, delikatnie mieszając, aby fasola nie rozpadała się;
- Dodać mięso z kurczaka, mieszając smażyć kolejne 3 - 5 minut; Zdjąć z ognia i lekko przestudzić farsz przed nakładaniem na tortille.
<> Dalsza preparacja dania:
* Jeśli zdecydujecie się na domowe tortille, to nie mogą one być zbyt grube. Przy ich preparacji ciasto należy rozwałkować bardzo cienko. Zdjęte z patelni gotowe placki umieścić pomiędzy połówkami lekko wilgotnej, złożonej na pół ściereczki. Jeśli tortille wyjdą trochę za suche można je spryskać odrobiną wody, lub nawilżyć pędzelkiem, przykryć i odczekać kilka minut aż zwiotczeją. Będą wtedy bardziej podatne na składanie, zawijanie itp.
* Gotowe tortille ze sklepu najpierw trzeba lekko podgrzać w celu zapobiegnięcia przerywania i pękania placków podczas zwijania. Można zrobić to w mikrofalówce (mała moc 30-40 sekund), lub na ciepłej patelni.
- Na tortille nałożyć po mniej więcej 1/3 – ½ szklanki farszu; Złożyć/zwinąć jak gołąbki, krokiety itp.; Teraz można ominąć smażenie i wstawić zwinięte, polane sosem (opcjonalne), posypane serem chimichangi bezpośrednio do nagrzanego 180*C piekarnika. Piec 10 – 15 minut;
Lub:
- W głębszej patelni rozgrzać olej o głębokości około 2 - 3 cm; Ostrożnie wkładać tortille na tłuszcz, „szwem” do dołu. Dla bezpieczeństwa najlepiej smażyć małymi partiami po 2 sztuki; Gdy zarumieni się jedna strona – odwrócić;
- Usmażone z obu stron chimichangi układać papierowych ręcznikach, lub kawałku czystego papieru, aby odsączyć nadmiar tłuszczu;
- Nagrzać piekarnik 180* C;
- Umieścić tortille w żaroodpornym naczyniu, polać sosem (opcjonalne) i posypać serem; Wstawić do piekarnika na 10-15 minut;
- Ułożyć na ciepłym talerzu, nałożyć dowolną ilość śmietany i salsy; Podawać z sałatą, oliwkami i guacamole, albo np. z ryżem po hiszpańsku. Smacznego :) J.S.