luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Chinska patelnia

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne chinskie danie, ktore smakuje z ryzem lub makaronem.

Chinska patelnia

Składniki:

Chinska patelnia

 

  • ok.500 gram piersi z kurczaka
  • 1 paczka chinskich warzyw mrozonych (500 gram)
  • 1 srednia cukinia
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 zabki czosnku
  • 2 lyzeczki sambal oelek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 5 lyzek sosu sojowego
  • sol
  • vegeta
  • 1 lyzeczka maki ziemn.

Sposób przygotowania:

Chinska patelnia
Mieso pokroic na male i cieniutkie kawalki. Wlozyc do woreczka foliowego i zalac olejem wymieszanym z 1 lyzeczka sambal oelek, 1 lyzeczka soli i 2 lyzkami sosu sojowego. Odstawic najlepiej na noc do lodowki.
Przygotowac 2 patelnie. Na jednej smazymy:
zamrozone jarzyny z dodatkiem vegety i 1 lyzeczki sambal oelek.
Na drugiej patelni smazymy:
marchewke obrana, posolona i pokrojona w cienkie slupki. Gotowa dodajemy do 1 patelni. Dalej smazymy cebule pokrojona w kostke i cukinie, posypane vegeta. Jarzyny nie moga byc za miekkie. Gotowe warzywa mieszamy w pierwszej patelni i odstawiamy. Mieso z kurczaka podsmazamy na goracej patelni na zloty kolor, pod koniec smazenia dodajemy roztarty czosnek i 3 lyzki sosu sojowego.
Gotowe mieso dodajemy do warzyw. Wlewamy 1 szklanke goracej wody, przyprawiamy do smaku vegeta. Sos zageszczamy 1 lyzeczka maki ziemn. wymieszanej w odrobinie zimnej wody.