darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Chińskie danie z piersią z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kaczka na ryżu z chińskimi warzywami

Chińskie danie z piersią z kaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chińskie danie z piersią z kaczki

 

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 2 torebki brązowego ryżu
  • warzywa na patelnię - mieszanka chińska
  • sos chilli z ananasem
  • sos sojowy
  • sól, pieprz, papryka ostra w proszku

Sposób przygotowania:

Chińskie danie z piersią z kaczki
Piersi umyć i osuszyć. Ponacinać w kratkę od strony skóry i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Ułożyć na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i włączyć palnik na średni poziom. Kiedy skóra się mocno zarumieni i będzie chrupiąca, odwrócić piersi na drugą stronę. Nastawić piekarnik na 180 stopni i zagrzać wodę na ryż. Kiedy piersi będą już dobrze wysmażone, włożyć patelnię do piekarnika (jeżeli nie masz patelni, której można używać do pieczenia, przełóż razem z wytopionym tłuszczem mięso do naczynia żaroodpornego). W międzyczasie zacząć przygotowywać warzywa na patelni, doprawić je solą i papryką. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 100 stopni i piec jeszcze ok 7 minut. Po pieczeniu mięso powinno odpoczywać kilkanaście minut. W tym czasie ugotowany ryż wymieszać w misie z usmażonymi warzywami, dodać sos sojowy i sos chilli. Mięso pokroić w plasterki. Na talerzu ułożyć porcję ryżu z warzywami, na to plasterki kaczki i polać odrobiną sosu chilli.
Chińskie danie z piersią z kaczki
Piersi zacząć smażyć od strony skóry bez dodawania tłuszczu
Chińskie danie z piersią z kaczki
skórka powinna się dość mocno spiec żeby była chrupiąca
Chińskie danie z piersią z kaczki
warzywa przygotowywać według wskazówek na opakowaniu
Chińskie danie z piersią z kaczki
ryż wymieszać z warzywami i porządnie doprawić

Tagi:

ryż sosy kaczka