Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb dyniowy na poolish

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Uwielbiam dodawać dynię do chlebów i bułeczek, nadaje kolorku, wilgotności, przedłuża świeżość, same plusy :)

Chleb dyniowy na poolish Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb dyniowy na poolish

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb dyniowy na poolish
Zaczyn poolish: do miski wlać wodę, dodać drożdże i mąkę, wymieszać na jednolitą masę, odstawić na 8 godzin. Do misy robota wsypać mąkę, sól, pestki dyni. W wodzie rozpuścić drożdże i miód. Do misy dodać zaczyn, puree z dyni, rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, wyrobić krótko i uformować okrągły bochenek. Włożyć ciasto do formy (sr23cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb dyniowy na poolish
Zaczyn poolish: do miski wlać wodę, dodać drożdże i mąkę, wymieszać na jednolitą masę, odstawić na 8 godzin.
Chleb dyniowy na poolish
Do misy robota wsypać mąkę, sól, pestki dyni. W wodzie rozpuścić drożdże i miód. Do misy dodać zaczyn, puree z dyni, rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Chleb dyniowy na poolish
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, wyrobić krótko i uformować okrągły bochenek.
Chleb dyniowy na poolish
Włożyć ciasto do formy (sr23cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.