SUPERPRZEPIS

Chleb gryczano-owsiany na drożdżach

  • 2
  • Sathi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Chleb gryczano-owsiany na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Chleb gryczano-owsiany, na drożdżach. Dobrze smakuje, wyjęty z piekarnika apetycznie pachnie. Nietrudny w przygotowaniu, a daje satysfakcję!

Składniki:

Chleb gryczano-owsiany na drożdżach

 

  • 400g mąki gryczanej
  • 100g mąki owsianej (+ troszkę, do oprószenia formy)
  • masło (tyle, co do wysmarowania formy)
  • 0,6l (ciepłej) wody
  • 100g łuskanych pestek słonecznika (+troszkę do posypania po wierzchu chleba)
  • 100g mielonego siemienia lnu
  • 100g otrębów owsianych
  • 50g drożdży
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Chleb gryczano-owsiany na drożdżach
Etap 1:

Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy składniki suche (mąki, słonecznik, siemie lnu, otręby owsiane i sól) w drugiej mokre (woda, drożdże, ocet balsamiczny). Kiedy drożdże całkiem się rozpuszczą, zawartość z tej miski pomału, przelewamy do miski z suchymi składnikami, mieszając. Bierzemy mikser z mieszadłami i przez około 10 minut wyrabiamy nim całą masę.



Etap 2:

Przygotowujemy formę: smarujemy ją cienko masłem i obsypujemy mąką owsianą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę. Dopasowujemy ją i wyrównujemy powierzchnię (najlepiej ręką, zmoczoną wcześniej w ciepłej wodzie, aby się nie przyklejała ;)). Przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy w ciepłem miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.



Etap 3:

Gdy masa wyrośnie jej wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Piekarnik rozgrzewamy do 185 C. Wkładamy do piekarnika na około 75 minut.



Etap 4:

Upieczony chleb po wyciągnięciu z piekarnika i formy zawijamy w czystą, bawełnianą ściereczkę i tak zostawiamy do ostygnięcia. Potem kroimy i zajadamy z czym dusza (czy może raczej brzuszek) zapragnie. Smacznego! :)
Chleb gryczano-owsiany na drożdżach
Mikserem z mieszadłami przez około 10 minut dokładnie wyrabiamy masę.
Chleb gryczano-owsiany na drożdżach
Przez 20 minut
Chleb gryczano-owsiany na drożdżach
Przez 20 minut
Chleb gryczano-owsiany na drożdżach
W temperaturze 185 C

Tagi:

jajko chleb jajka