Sposób przygotowania:
Chleb indyjski naan
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Połączyć z drożdżami i mąką, wymieszaną z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodać jogurt, posolić, wymieszać i wyrobić tak, aby ciasto miało luźną konsystencję. Ponownie odstawić do wyrosnięcia na 3 godz. Z ciasta uformować 4 podłużne i płaskie placki, posypać czosnkiem, wiórkami masła i lekko je wgnieść w ciasto. Przełozyć do formy i piec 40 min w temp 200 st.
Gość
Gość
- nie korzystajcie z tego przepisu- masakra
fidel911
Każdy Hindus by się obraził, gdyby usłyszał, że do naan dodaje się drożdże, masło, jogurt, czy cukier.
Z tego co mi wiadomo, to jest to tylko mąka z ciecierzycy (gram flour), woda i sól.
Jest też druga wersja z kolendrą i czosnkiem, ale jest to tylko udziwnienie z myślą o cywilizacji zachodu.
PS: Wiem to z pewnych źródeł, mam wielu znajomych z Indii, Bangladeszu, Pakistanu w tym również z Kaszmiru i we wszystkich tych państwach je się ten rodzaj pieczywa, zawsze jest ono podawane na ciepło, ponieważ jest wyciągane ze specjalnego pieca chlebowego, do którego ścianek (od wewnętrznej strony) przykleja się uformowane ciasto. Pieczywo to je się do każdego Curry, ale również w naan podaje się Doner Kebab, a nie w Pita jak to się robi w Polsce ;/
Garnek