SUPERPRZEPIS

Chleb na owsiance

  • 3
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Chleb na owsiance

Ten chleb jest po prostu idealny, lekki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Od pierwszego upieczenia stał się jednym z naszych ulubionych, a piekłam go z dużymi obawami i byłam pewna zakalca.

Składniki:

Chleb na owsiance

na owsianke

na ciasto wlasciwe

Posypka:

do wysypania foremek

  • olej i owsiane otręby do wysypania foremek

Sposób przygotowania:

Chleb na owsiance

przygotowanie owsianki

Chleb na owsiance
platki owsiane zalewamy wrzatkiem. od razu dodajemy maslo, miod i sol.

W garnuszku płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło, miód i sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko.

przygotowanie ciasta wlasciwego

Chleb na owsiance
forme keksowa smarujemy odrobina oleju i wysypujemy otrebami.

Drożdże mieszamy z mąką.
Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba.
Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok.1 h, aż podwoi objętośc.
Foremki smarujemy olejem i wysypujemy otrębami

ETAP 3:

Chleb na owsiance
Ciasto odgazowujemy, skladajac je jak koperte.

Ciasto wykładamy na podsypana maką stolnicę. Odgazowujemy i składamy jak kopertę (oba brzegi do środka, następnie, dolny i górny do środka).

ETAP 4:

Chleb na owsiance
Ciasto ukladamy laczeniem pod spod i nadajemy mu podluzna forme

Ciasto układamy złączeniem do dołu, nadajemy mu lekko podłużna formę i wykładamy do foremek. Wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Suchymi dłońmi lekko przyklepujemy posypkę.

ETAP 5:

Chleb na owsiance
foremki z ciastem przykrywamy folia i odstawiamy do drugiego rosniecia

Foremki przykrywamy folią i odstawiamy do drugiego rośnięcia, na ok. 20-30 min. Chlebki wkladamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min. Po około 15 minutach można obniżyc temp. do 180°. Chlebek jest upieczony, kiedy wydaje głuchy odgłos, gdy w niego postukamy. Studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostygnięciu.


Tagi:

chleb